v 2015-2021

Pár mých názorů v rozhovoru pro časopis Gaudeamus

Čas k přečtení: 4 min.

Kontaktovala mě Hančina kamarádka, že by se mnou chtěla udělat rozhovor pro časopis Gaudeamus. Většinou mě rozhovory baví. Donutí mě totiž zamyslet se nad konkrétními dotazy, což vede k zajímavým myšlenkám a názorům, za kterými si stojím a na kterých svůj život stavím, ale do příspěvku na blog je sám od sebe třeba nenapíšu. Když vyjadřuji, co si skutečně myslím, mám z toho radost a mám chuť to šířit. Tady je…

Založil jsi stránky FoodiesFeed.com, které jsou nyní mimořádně úspěšné. Jak jsi s FoodiesFeed začal a jak jsi dosáhl takového úspěchu?

Děkuji za kompliment. Nazývat jakýkoliv projekt mimořádně úspěšným je podle mě dosti subjektivní. Mám své cíle v životě nastavené opravdu hodně vysoko. Ačkoliv FoodiesFeed rozhodně považuji za svůj zatím největší osobní úspěch, tak zatím ne jako mimořádný. Podnikat online mě lákalo od 20let. Zhruba 2 roky jsem hodně četl, inspiroval se úspěšnými online businessy, psal si spoustu poznámek a víceméně hledal svůj “píseček”. Fotit mě bavilo už dlouhou dobu a po přestěhování se do Prahy za studiem se z nás s přítelkyní postupně stali milovníci jídla. Tyto dvě záliby jsem spojil a začal jsem si jen tak sám pro sebe jídlo i fotit. Inspirován jinými stránkami s fotkami zdarma jsem se rozhodl, že bych něco podobného mohl zkusit taky, s tím, že se zaměřím pouze právě na jídlo. No a v dubnu 2014 vzniklo FoodiesFeed. Bez jakýchkoliv zkušeností s tvorbou webových stránek, online a email marketingem, profesionálním focením a profesionální úpravou fotek atd. Naprosto od nuly, vše jsem se učil za pochodu metodou pokus-omyl. První 3 měsíce jsem web navštěvoval v podstatě sám, ale jelikož jsem chytl vlnu, což z velké části můj úspěch determinovalo, již od července začala popularita spolu s návštěvností stoupat. Nyní má FoodiesFeed v průměru 50 tisíc návštěv měsíčně a tvoří můj jediný zdroj příjmů. Jsem díky němu naprosto svobodný, nezávislý na místě a na čase.

Živí tě v podstatě tvé fotografie jídel, jak ses dostal k fotografování? A chtěl ses mu vždycky věnovat?

Většina lidí mě považuje za fotografa. Ale to já nejsem. Focení mě baví, mám pro něj oko a nejspíše i skrytý talent. Ale tím to hasne. Nijak se ve fotografii dále nevzdělávám a sám sebe vnímám spíše jako pokročilého nadšence, než profesionála. Nedělám z focení vědu, fotím podle intuice. Příkladem může být to, že na FoodiesFeed pochází 90% fotek ze začátečnické digitální zrcadlovky Nikon D3200. Teď už mám foťák nový. Každého hned napadne, že jsem si koupil nějaké dělo. Já jsem ale naopak ubral a přešel jsem na kompakt. Sice nejlepší kompakt na světě, Sony RX100 IV, ale pořád je to jenom kompakt. Vůbec to není o nástroji, ale o tom, jak s nástrojem zacházíme. Jsem nádhernou ukázkou toho, že na internetu můžete dělat cokoliv vás napadne. Nejsem fotograf, tak nějak jsem se k tomu dostal úplnou náhodou, ale i přesto mě živí fotky jídla. Lidi si musí co nejdříve uvědomit, že žijeme v době, která nám takový paradox dovoluje. A já jsem našel tu odvahu toho plně využívat.

Proč se zaměřuješ právě na jídla? Ty sám se považuješ za gurmána?

Považuji. Jídlo miluju. Nejenom různé chutě, kuchyně a speciality. Ale i jeho nutriční stránku. Jsem nadšenec do zdravého stravování skutečnými, průmyslově nezpracovanými potravinami. Dbám především na kvalitu. Obrovské hromady zeleniny, bio hovězí a krůtí maso, ryby z volného chovu, vejce od slepic z výběhu, ořechy, avokáda, kokosový olej a mléko…to je moje. Mé tělo, můj chrám. Zastávám filozofii 80/20, aneb 80% času jsem velmi striktní a jím skutečně nejzdravější jídlo, které svému tělu mohu dát, a 20% času ve svých pravidlech lehce polevuji. Mé odměny jsou ale stejně pro většinu lidí opět zdravým jídlem. Když už si dám například jednou za čas pečivo, tak jedině ze zdravější mouky, nikoliv z bílé pšeničné. Doma si s přítelkyní vaříme samé dobroty a milujeme zkoušet nové podniky. Byli jsme už na spoustě míst a neustále se nás známí ptají, kam jim doporučujeme zajít. Když cestujeme, což je náš druhý největší koníček, tak se to celé točí především právě okolo jídla. Všechny podoby a stránky jídla mě vážně baví.

Věnuješ se i jiným projektům?

FoodiesFeed se stačí od konce roku 2015 věnovat pouze pár hodin týdně, aniž by čas u něj strávený jakkoliv ovlivnil výdělky. Aktuálně je to tedy spíše pasivní příjem, moc času mu skutečně věnovat nemusím. Toho jsem začal náležitě využívat a naplno se teď věnuji mé dlouholeté vášni, tradingu – obchodování na burze. Ačkoliv živě traduji již více jak 2 roky, je to teprve pár měsíců, co jsem to začal brát skutečně profesionálně. Několik hodin denně trávím u počítače technickou analýzou grafů, čtením, sledováním naučných videí, zapisováním si poznámek a pravidel. Žádná jiná činnost mě nenaplňuje tolik, co trading. Musím zaklepat, protože se mi v tradingu začíná vážně dařit. Kromě toho mě taky baví psát a natáčet videa na svůj blog o svém životě, svých zdravých návycích, jak nebýt průměrným a žít skutečně šťastný a naplněný život.

Jakou radu bys dal člověku, který by chtěl mít vlastní podnikání? Co je podle tebe nejdůležitější?

Být sám sebou. Nebát se názoru ostatních. Mít odvahu. Být trpělivý, setrvat a naučit se mít reálná očekávání. Všechno chce svůj čas, úspěch přes noc neexistuje. Inspirujte se u toho, co již existuje, dává vám smysl, generuje zisky, je populární a prostě do toho vložte kus sebe. Udělejte to trochu jinak. Lidé žijí v mylném přesvědčení, že podnikání je o tom, přijít s nějakou novou myšlenkou. Přitom většina funkčních a úspěšných businessů je pouze kreativní kombinací a obměnou toho, což již existuje. Zvláště pokud se bavíme o online podnikání. Příležitostí je víc, než lidí, kteří jsou ochotní věnovat něčemu svůj veškerý čas a energii. A v tom je jádro pudla. Většina lidí je líná a umí si jenom stěžovat. Tak toho využijte, nebuďte jedni z nich a začněte tvrdě makat na své budoucnosti.

Jaké jsou tvé pracovní plány do budoucna?

FoodiesFeed má ještě poměrně veliký potenciál růstu, tudíž se budu snažit postupně pracovat právě na tom. Nic mě v tuto chvíli nehoní. No a mezitím se budu neustále zlepšovat v tradingu, až si z něj vytvořím svůj hlavní příjem. Až v něm budu mimořádně úspěšný 🙂 A potom si budeme s přítelkyní náležitě užívat naší finanční svobody. Přes to nejede vlak, tak to mám už několik let naplánované v hlavě a pomalu, ale jistě se to stává skutečností.

Vložit komentář

Komentář