v Travel Blog

Jak nám technologie zabezpečují finance během cestování

Čas k přečtení: 3 min.

Vyvaloval jsem se v křesle v salónu krásy a čučel do mobilu, zatímco Hanča si konečně nechávala opečovávat nožky šikovnou Balijkou tak, jak si to posledních několik dní přála. Z ničeho nic se mi objevila notifikace, že se nám z Revolut karty strhlo 53,57€. Hledím na to jak puk, protože nemám absolutně zdání, o co jde.

V aplikaci se o transakci ihned dozvídám, že proběhla před 4 dny 24.4. v Thajsku na účet společnosti Siam Bio Energy. Ok, společnost neznám a z Thajska jsme odletěli před 18 dny. O co sakra jde? Podělal nás nějaký same same but different friend?

Jedním kliknutím v aplikaci zamrazuji kartu, aby byla nepoužitelná pro jakékoliv další platby (žádné volání na infolinku jako u běžné banky). V zápětí kontaktuji online podporu a jelikož si platíme 200kč měsíčně za Premium, jsem ihned na řadě. Okamžitě se od operátorky v chatu dozvídám, že platba ve skutečnosti proběhla skutečně v Thajsku, ale již 7.4., před 4 dny se teprve strhla. Zároveň mi dává informaci, že byla platba provedena offline fyzickým použitím karty se zadáním PINu (tleskám, nejdůležitější informace). Ujišťuje mě tedy, že se nejednalo o jakoukoliv formu podvodu, ledaže by mi někdo odcizil kartu a znal můj PIN. To se nestalo.

To mě sice uklidňuje, ale stejně mi nejde do hlavy vyšší výdaj než náš průměrný součet všech výdajů v jednom dni (aktuálně okolo 1100,-).  Prosím ji tedy o chvíli strpení, zatímco zapínám další aplikace, abych zjistil, co přesně jsme v ten den dělali a za co všechno jsme ten den utratili. Díky tomu, že používám určité aplikace a navíc jsem již několik let naučený zapisovat si každý svůj výdaj, nemusím vůbec spoléhat na svou děravou paměť.

Začínám ve Spendee. Ať se dívám jak se dívám, vyšší částku než 442kč za hotel v Bangkoku nevidím. Stále netuším, o co jde.

Dalším mým myšlenkovým pochodem je zkusit se do daného dne přenést. Jak? Časová osa Google Maps, aplikace, bez které bych nejspíš nevyjel za hranice republiky. Málokdo z běžných uživatelů to ví, ale Google bohužel zaznamenává každý váš krok, každý den, každou chvíli, kdy máte telefon u sebe. Ví jak dlouho jste někde byli, kudy jste se přemístili z bodu A do bodu B a ve spojitosti s tím, co vyhledáváte na internetu, si do souvislosti dokáže dát i co jste tam dělali. Jde z toho mráz po zádech, ale to je téma na jindy. Tentokrát je to funkce hrající v náš prospěch. Ať se do našeho sedmého dubna v hlavě přenáším jak chci, transakci si prostě nevybavuji.

Kontroluji i Grab, přes který si voláme taxi (Uber pro Indonésii). Použili jsme ho ten den dvakrát, jednou v Chiang Mai na letiště a podruhé v Bangkoku z letiště. Nic neobvyklého tam ale nevidím.

V ten moment už vážně netuším a rozhodnu se vyrušit Hanču od čtení knížky během pedikúry. Vše co jsem během předchozích 15 minut udělal, ji vysvětluji, a společně si zkoušíme projít celý den spolu. Uvědomujeme si, že jsme platili hotel v Bangkoku kartou. Kontroluji potvrzující email od Bookingu, který narozdíl od potvrzení na webu nebo v aplikaci zobrazuje cenu rezervace. Částka sedí. Pro jistotu se ještě ptám online podpory na čas transakce. 12:36. Doplňující otázka na časovou zónu. GMT +1, Bangkok je GMT +7, takže platba proběhla 18:36. Hurá, máme to, vše v pořádku!

Děkuji operátorce za poskytnutí vyčerpávajících informací a za rychlou odezvu. Platbu hotelu kartou jsem bohužel zapomněl. Asi mě nenapadlo, že by nebyla ještě odečtená. Stejně tak mě zmátl záznam ve Spendee, kde jsem celkovou cenu za 3 noci rozpočítal na jednotlivé noci. Dělám to tak pokaždé pro mnohem jednodušší přehled o tom, kolik každý den na cestách utratíme. Celková cena by mi v tom dělala bordel (stejně tak to dělám i s dlouhodobějším pronájmem motorky).

Nakonec jsme na to tedy společnými silami přišli, ale díky používání Revolutu a dalších aplikací se celý proces urychlil a usnadnil. Telefonovat na podporu banky v ČR a řešit vše bez aplikací by nás nejenom stálo více úsilí a času, ale především majlant za hovor.

Vložit komentář

Komentář